Wouter Deboot – Dwars door Oceanië

Wanneer

  • Dinsdag 13 oktober 2020 – 20u15

Waar

  • GC De Kroon

Inkom

  • €16,00: kassa
  • €14,00: voorverkoop
  • € 8,00: jongerencultuurpasbocholt

     

Dwars door Oceanië, 7000 kilometer op de fiets door het verste continent ter wereld.

‘Iedereen Beroemd’-reporter Wouter Deboot deed het, van het tropische noorden in Australië tot het meest zuidelijke punt van Nieuw-Zeeland.

Op deze helse tocht door zowel bloedhete als winterse natuurlandschappen, en langs befaamde kustwegen, kruisen kleine en grote verhalen als vanzelf zijn pad.

Menselijke verhalen, die een intrigerende kijk bieden in een werelddeel ver van ons bed, maar met thema’s die ook hier bekend in de oren zullen klinken.

In zijn eerste volwaardige voorstelling spreekt Wouter over zijn eerste keer Down Under, en over zijn hang naar avontuur. Op de fiets neemt hij ons mee door de verzengende hitte en leegte van de outback, de multiculturele steden, de ongerepte natuur van Tasmanië, en door

Nieuw-Zeeland, vaak beschouwd als het mooiste land ter wereld.  Via universele thema’s zoals liefde en dood verschaft Wouter zijn publiek duiding over de interne dynamiek van een fascinerend continent.

De fietsende reporter. Zo kennen we Wouter Deboot (°1982) het best. Na omzwervingen bij productiehuizen Eyeworks, De Mensen en Seamonster arriveert hij in 2008 bij VRT.

Vier jaar eerder kent hij daar al eens een korte passage als redacteur bij Sporza voor het EK voetbal in Portugal. Op dat moment is hij pas afgestudeerd als journalist, al is hij meer vertrouwd met het interieur van cafés dan dat van leslokalen. Iets waar hij in zijn latere carrière zijn voordeel mee doet, getuige de documentaire die hij maakt voor Canvas over dorpscafé De Warande in Zwevezele.

Een man van het volk, en dat reeds tijdens zijn kinderjaren onder de kerktoren van Meulebeke en zijn collegetijd in Tielt. ‘Wouter moet zich minder manifesteren en zijn rebelse karakter wat afzwakken’, zo staat meermaals op zijn rapport te lezen. Het schoolsysteem ligt hem niet. Liever trekt hij de wereld in en reist hij om te leren.

Na vier jaar ‘Peter Live’ staat Wouter in 2012 mee aan de wieg van ‘Iedereen Beroemd’, de opvolger van het illustere ‘Man bijt hond’. Vijf boeiende fietsavonturen heeft hij intussen op zijn palmares:

-‘De fietser’, een tocht van De Panne naar Kessenich, met kleine verhalen van en over gewone mensen.

-‘De klassieker’, waarin hij de iconische finales van de voorjaarsklassiekers rijdt.

-‘Het noorderlicht’, op de fiets en met een camera in barre omstandigheden op zoek naar het noorderlicht in Scandinavië.

-‘Dwars door Amerika’, een schier eindeloze trip doorheen tien staten van de VS.

-‘Dwars door Oceanië’, een fietstocht door het verste continent ter wereld.

“Reizen maakt je eerst sprakeloos en verandert je daarna in een verhalenverteller”, een zin uit de mond van een bekende ontdekkingsreiziger uit de 14 de  eeuw. Zoveel eeuwen later zijn diens woorden nog altijd van toepassing. Zeker op Wouter, die een geboren verteller is.

Mensen begeesteren aan de hand van ontroerende en meeslepende verhalen, dat is zijn ware roeping.

www.facebook.com/bikepackerwouterdeboot